Evenementfotografie

Waarom is een fotoreportage van jouw evenement belangrijk?

Een goed fotografisch verslag van een evenement wordt vaak afgedaan als minder noodzakelijk. Toch is het een uitstekend middel om nog eens terug te kijken en opnieuw te beleven voor de deelenemers aan het evenement. Ook is het goed om wegblijvers te laten zien wat zij gemist hebben en de volgende keer wel de keuze maken om te komen. Wanneer je een volgend evenement gaat organiseren beschik je over uitstekend beeldmateriaal om een uitnodiging vorm te geven. Goede sfeerbeelden van een evenement werken daarbij zeer overtuigend. Meer dan alle tekst die je eraan wijdt.

Zelf doen of een professional inhuren?

Laat je dit werk uitvoeren door  een collega die “ook een goede camera” heeft of de collega die “tussendoor wat plaatsjes schiet”, dan kom je toch vaak van een koude kermis thuis. De beelden zijn niet scherp, de sfeer is niet goed vastgelegd, veel mensen zijn vanaf de rug gefotografeerd, het kan alle kanten opgaan. Een beeld communiceert krachtig en ook beeld dat niet goed is, maar dan wel in negatieve zin. Niet de goede camera maakt de beelden, maar de persoon die de camera bedient.

6 redenen om een een goede professional in te huren voor jouw evenementfotografie

1. Een goede evenementfotograaf werkt met een visie

Onze visie op goede evenementfotografie staat in het teken van het doel van evenementfotografie. Wij maken een beeldverhaal van een bijeenkomst dat enerzijds gericht is op het later terugkijken en herbeleven van de bijeenkomst, maar nog belangrijker is dat het als reclamemateriaal ingezet moet kunnen worden voor een grotere deelname aan andere te organiseren evenementen. Wij hebben daarom de focus op:

 • Actie: mensen in actie zijn boeiender om naar te kijken, dan wanneer ze statisch staan toe te kijken)
 • Interactie: tijdens evenementen is de interactie tussen de deelnemers een belangrijk onderdeel en ook reden voor deelnemers om te komen)
 • Emotie: de emotie van een spreker of deelnemer in beeld gebracht, levert een emotie op bij de kijker en geeft de indruk de indruk van een levendige bijeenkomst.

evenementfotografie

2. Een goede evenementfotograaf is als een kameleon

De fotograaf past zich aan aan de context waarin hij terechtkomt. Wij kleden ons anders als we een popconcert of dance-event voor jongeren fotograferen dan wanneer we voor Netwerk Notarissen of de Nederlandse Vereniging van Image Professionals een fotoreportage mogen maken. We hebben inmiddels diverse keren meegemaakt dat we een evenement mogen fotograferen in plaats van een andere fotograaf omdat “de vorige er afgelopen jaar zo slecht gekleed en ongeïnteresseerd bijliep”.

3. Een goede evenementfotograaf heeft een professionele camera-uitrusting

Tijdens evenementen kan het licht enorm variëren. Regelmatig is de omgeving erg donker. Voortdurend de flitser af laten gaan is niet altijd een optie, omdat dit enorm kan afleiden. Zeer lichtsterke en daarmee zeer prijzige lenzen behoren daarom tot de standaarduitrusting van de evenementfotograaf. Maar dan ben je er nog niet. Want wat gebeurt er als een camera defect raakt? Wij hebben het al een keer  meegemaakt. Kan de collega met zijn mooie camera dan nog foto’s leveren? Wij gaan nooit op pad zonder een tweede camera en een zeer professioneel arsenaal aan objectieven omdat elke situatie om een specifiek objectief vraagt.

4. Een goede evenementfotograaf anticipeert voortdurend

Wil je goed presteren al een evenementfotograaf dan moet je in gedachten steeds een een stap verder zijn in het programma. Doe je dat niet dan loop je telkens achter de feiten aan. Of je bent niet op tijd wanneer de bloemen worden uitgereikt, of je komt niet door de slenterende groep deelnemers heen als de minister wordt ontvangen. Essentiele momenten mogen niet gemist worden. Continu alert zijn op wat er komen gaat, is een must voor  goede evenementfotografie.

<foto>

5. Een goede evenementfotograaf gaat op zoek naar verhalende beelden

Beelden kunnen een zekere gelaagdheid hebben. De eerste laag is datgene wat je het eerst waarneemt. De tweede laag is het verhaal dat je pas ziet als je wat langer kijkt. Voor een deel ligt het verhaal in het beeld verscholen, voor een ander deel bij de kijker die gaat interpreteren. Een goede evenementfotograaf heeft oog voor gelaagdheid in beeld.

20100203-221747-ondernemersdebat.jpg

Voorbeeld van gelaagdheid in beeld

6. Een goede evenementenfotograaf kan switchen tussen het perspectief van een buitenstaander en die van de deelnemer

Enerzijds dient de fotograaf zich goed in te leven in de organisatie en het evenement en daarbij goed rekening te houden met de wensen van de opdrachtgever. Anderzijds is het juist sterk dat de fotograaf als buitenstaander opmerkelijke, bijzondere zaken opvallen, die voor de opdrachtgever of deelenemers aan een evenement als “gewoon” worden ervaren. Dit kan een reportage breder en krachtiger maken dan een reportage die zich beweegt binnen de kaders van  het bekende.

7. Een goede evenementfotograaf vraagt om een gedegen intake

Vaak worden wij gevraagd om een sfeerreportage te maken van een evenement. Met alleen die informatie op zak is het lastig om een reportage te maken die past bij de (latente) wensen van een opdrachtgever. De kans op een ontevreden opdrachtgever ligt op de loer als we niet doorvragen. Wat is dat voor u? een sfeerreportage? We willen dus graag meer weten om een resultaat op te leveren waar jij dik tevreden over bent. Wij willen bijvoorbeeld naast elemenataire zaken als contactpersoon, plaats, tijd en tijdsduur ook weten:

 • waarom jij graag een reportage wil (reclame, terugblik, webshow, drukwerk, …);
 • voor wie die gemaakt wordt (huidige deelnemers, de doelgroep voor een volgend event);
 • het programma waarin we duidelijk kunnen lezen wie op welk tijdstip wat doet;
 • welke momenten wij zeker in beeld moeten brengen en misschien ook wel wat we beter niet in beeld kunnen brengen;
 • zijn er sponsoren, financiers die herkenbaar in beeld gebracht moeten worden;
 • hoe snel wil je over de beelden beschikken?
 • moet er dezelfde dag nog een persbericht uit met één of enkele beelden?
 • is er een dresscode en zo ja welke is dat?;
 • wil je tijdens de borrel al een slideshow zien van een select aantal beelden?;
 • in welk beeldformaat wil je de beelden opgeleverd krijgen? (webformaat en/of hoge resolutie) of een motion-still of slideshow gemeng met filmbeelden?

Motion-still van een zakelijk event (klik voor de filmbeelden)

 • tijdens het event kunnen wij tevens zorgdragen voor portretfoto’s in de context van het evenement, maar we kunnen ook een studio opbouwen nu alle medewerkers er toch zijn.
20150105-140102-unilever fieldsales onder onderuitlijning met rand

Alle deelnemers aan het evenement in 1 foto.

 

Unilever Fieldsales

Portretfoto’s gemaakt tijdens een evenement met mobiele studio

 

Heb jij binnenkort een evenement te organiseren en overweeg je een goede professional in te huren, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.