Hoe kies je een goede filmmaker?

Ben je zo ver dat je gaat kiezen voor een goede filmmaker, dan kunnen onderstaande tips je goed op weg helpen. De vraag ‘hoe kies je een goede filmmaker’? wordt hopelijk goed beantwoord.

Vakmanschap is meer dan mooie beelden kunnen maken

Voor een goede film zoek je iemand die het vak goed beheerst. Allereerst kan een portfolio al veel inzicht geven. Maar kijk naar meer. Een resultaat kan er mooi uitzien, maar het is dan nog steeds de vraag of een film doeltreffend is. Een goede filmmaker zorgt voor een zorvuldige intake waarin goed naar de vraag achter de vraag wordt gekeken. Een goede filmmaker zal o.a. interesse tonen in de indentiteit van het bedrijf, de bedrijfsstrategie, maar ook in de noodzaak van een film. Wat zou er gebeuren als de film niet gemaakt wordt? Wat gaat er dan niet goed?

Een filmmaker is een goede projectmanager

Daarnaast dient een goede filmmaker ook een goede projectmanager te zijn. Uiteindelijk moet binnen een vastgestelde tijd een film worden opgeleverd en van de filmmaker mag je verwachten dat deze sturing geeft aan aspecten als planning, logistiek, mensen, organisatie, en tijd. Een goed filmmaker neemt initiatief, stelt bij, is besluitvaardig, anticipeert op wat komen gaat, communiceert op tijd met de juiste personen.

Vertrouwen

Een filmmaker komt vaak op plaatsen in een organisatie waar klanten of buitenstaanders niet komen. De backoffice van jouw bedrijf die niet toegankelijk is voor klanten. Het voorkomen dat hij vertrouwelijke informatie verwerft tijdens de intake of de opnamen. Van een filmmaker mag je dan ook verwachten dat deze discreet en met respect met deze kennis omgaat. Die informatie mag niet in de film of op een andere manier naar buiten komen. Vertrouwen in de filmmaker is dan zeer belangrijk. Dit vertrouwen kan ontstaan in een face-to-face contact, het nagaan van referenties maar vergeet ook niet dit aspect te benoemen en in de opdrachtbevestiging op te nemen.

Prijs

Een kwalitatief goede video kost geld, maar is het waard als het doeltreffend is. Natuurlijk wil niemand te veel uitgeven aan een film. Er zijn genoeg prijsstunters op de markt die ogenschijnlijk voordelig lijken, maar waar je onverwachte rekeningen gepresenteerd krijgt als plotseling blijkt dat de muziek toch niet royalty free kan, of dat die mooie achtergrond van jouw bedrijf in een studio-opname toch meer kost dan de standaard witte achtergrond. Wij horen helaas vaak van dit soort “duveltjes-uit-een-doosje”. Er zijn ook filmbedrijven die de werkzaamheden te veel opgesplitst hebben in deelprofessies. In een aantal gevallen is dit noodzakelijk, denk hierbij aan uitgebreide filmscripts met acteurs of documentaires. Voor een goede bedrijfsfilm is het niet altijd nodig om en een regisseur te moeten betalen en de filmmaker en een “audioman”. Tegenwoordig is de apparatuur zo geavanceerd dat een goede filmmaker meer disciplines kan combineren en daardoor efficiënter en dus goedkoper kan werken.