Waarom productfotografie?

Goede productfotografie is essentieel. Waarom? De consument wil weten wat hij koopt en daar een goed gevoel bij hebben. Een slechte productfoto geeft een (onbewust) een slecht gevoel en beinvloed het koopgedrag in negatieve zin. Uit onderzoek blijkt dat een goede productfoto het meest overtuigend werkt op consumenten. Meer dan de reviews en uitgebreide productspecificaties. In een fysieke winkel kan de consument een product even vasthouden, het materiaal voelen of zelfs uittesten. Op het internet of in een catalogus ziet kan hij alleen een representatie van het product zien. Deze dient dan over voldoende overtuigingskracht te beschikken.

Een minimale vereiste daarvoor is dat kleur, structuur en vorm zo goed mogelijk in beeld worden gebracht. Een klant wil weten wat hij koopt en niet een product weer terug moeten sturen als het hem niet bevalt. Jij als ondernemer zit daar evenmin op te wachten.

Goede productfotografie is essentieel voor het maken het inrichten van een goede online-etalage. Producten dienen daarvoor duidelijk en waarheidsgetrouw in beeld worden gebracht.

De werkelijkheid is vaak anders. Productfotografie wordt vaak als een bezuinigingspost gezien. Iets dat je zelf kan doen met de aanschaf van een studiosetje. Vaak blijkt de werkelijkheid anders, omdat goede productfotografie niet het gevolg is van de apparatuur, maar vooral van de bediener van de apparatuur. En daar gaat het mis, want de tijd om productfotografie op een acceptabel niveau te krijgen, is er niet of wordt niet genomen. Fotografie is een activiteit die “erbij” wordt gedaan, met vaak teleurstellende resultaten die de consument al snel doen afhaken tijdens een bezoekje aan de webshop.

20101220-robertzwart beeldkracht modefotograaf en reclamefotograaf driebergen

Goede representatie van een product.

 

Tips voor goede productfotografie

Zorg ervoor dat de ervaring in de webshop een ervaring is die dichtbij die van de fysieke winkel komt. Dit kan door onderstaande tips ter harte te nemen. Wij gaan in onze productfotografie uit van de volgende uitgangspunten:

 

  • Een correcte kleurweergave

Zorg ervoor dat de kleuren waarheidsgetrouw zijn. Hiervoor gebruiken wij een grijskaart (voor een goede witbalans) of een zogenaamde colorchart om de kleuren optimaal te krijgen. Wil je kleuren accentueren, dan zorgen wij ervoor dat de lichtbron voornamelijk vanaf de voorzijde het product belicht. Wij werken met gekalibreerde beeldschermen om elke afwijking in kleur goed bij te stellen. Verkoop je het product in meerdere kleurvarianten, dan raden we altijd aan om alle vershillende kleuren in beeld te brengen.

  • Structuur

Heeft een product structuur, dan zorgen wij ervoor dat het in de productfoto ook door de consument ervaren wordt. Denk hierbij een kleding of andere stoffen Hiervoor plaatsen wij de lichtbron meer aan de zijkant van het product. Licht van opzij zorgt ervoor dat er meer schaduwwerking optreedt en daarmee de structuur zichtbaar wordt. Een beleving die misschien niet hetzelfde is als in de fysieke winkel voelen en van alle kanten bekijken, maar wel een veel betere beleving van wat je uit een webshop wil aanschaffen.

infashion, robert zwart, beeldkracht, fashionfotografie

Structuurervaring bij licht van opzij.

  •  Van veel kanten laten zien

Een product heeft niet alleen een voorzijde. Het lijkt een open deur, maar in de praktijk blijkt dit voor veel ondernemers die zelf fotograferen behoorlijk tegen te vallen. Om de consument te laten ervaren hoe hoog, diep of lang het product is,  fotograferen wij dit van vele kanten. Wil je toch slechts 1 foto, dan zorgen wij ervoor dat we het product van de voor- en zijkant tegelijk fotograferen door deze ongeveer 45 graden te draaien te opzicht van de camera.

  •  Laat de vorm in takt

Vaak zien wij productfoto’s die met de telefoon zijn gemaakt. Hoewel met de telefoon aardige resultaten bereikt kunnen worden, is het gebruik hiervan voor productfotografie af te raden. Vrijwel alle telefoontjes zijn uitgerust met een groothoeklens, waardoor het product behoorlijk misvormd wordt. Wij fotograferen bij voorkeur met een objectief inegsteld op 70mm of langer. Hiermee blijft de vorm het beste in takt.

  • Houd de achtergrond rustig

Bij voorkeur fotograferen wij met een rustige, egaal gekleurde achtergrond. Alle aandacht moet immers uitgaan naar het product en niet naar andere zaken. Vaak gebruiken wij hiervoor een witte achtergrond, maar andere passende kleuren zijn natuurlijk ook mogelijk. Fotograferen we niet in de context van de studio, dan stellen wij het diafragma in op een laag getal en zorgen we voor een langer brandpuntsafstand om de achtergrond onscherp te maken.

20121113-robertzwart beeldkracht modefotograaf en reclamefotograaf driebergen

Door de onscherpe achtergrond, gaat de aandacht volledig uit naar het product

  • Zorg voor een goede belichting

De belichting van een foto kan het product maken of breken. Wanneer een product te donker of met hinderlijke schaduwen getoond wordt of een grauw grijsverloop op de achtergrond, dan zullen veel klanten direct afhaken. Wij zijn altijd uit op een goede, bij het product passende belichting.

Kunnen wij wat voor jou betekenen?

In onze fotostudio in Driebergen fotograferen wij graag uw producten, maar we komen ook graag naar jou toe met onze studio-apparatuur. Het bespaart jou een heleboel tijd en investeringen in goede foto-apparatuur en je weet zeker dat de resultaten goed zijn.

Wat kost een productfoto bij BeeldKracht?

Het is niet eenvoudig om even de prijs voor een productfoto aan te geven. Het ene product is eenvoudiger te fotograferen dan het andere. Soms hebben producten een reflecterend oppervlak wat het in sommige gevallen lastiger maakt om een product in een relatief korte tijd te fotograferen. Graag zien we danook eerst de producten voor we een exacte prijs afgeven. Maar als je een indicatie wil. Wij komen graag naar u toe en hanteren bedragen vanaf € 25,00 per productfoto vanaf 25 foto’s.

Kan het elders goedkoper? Vast wel, maar wat is goedkoper als het resultaat leidt tot klanten die geen producten willen afnemen door beelden van matige kwaliteit. Goedkoop is dan duurkoop.