Waiting

Samen met Xandra en Kym ben ik vanmorgen weer een nieuwe uitdaging aangegaan op het gebied van straatfotografie. Gewapend met twee flitsers (Canon EX550 en 580) en de Canon 5D MKII zijn we mensen op straat gaan aanspreken om voor ons op de foto te gaan. De flitsers zijn aangestuurd door een wireless triggerset, waarbij één flitser van boven op het gezicht werd gericht en één flitser op een tas, benen of schoenen. Apart, vreemd licht, zeker als de omgeving twee tot drie stops is onderbelicht. Boven een foto van “the making of…” (Foto: Xandra). Plaatjes zeggen immers meer dan praatjes :-).

In eerste instantie waren we van plan mensen aan te spreken die ‘goed gekleed’ waren. Dat idee moesten we snel laten varen, want in de omgeving van Hoog Catharijne liepen op dat moment te weinig mensen die binnen onze doelgroep vielen en ook nog op de foto wilden. Dus plan B werd ingezet: we gaan mensen vragen die wachten op het station. Deze mensen hebben immers veel tijd, dus een excuus minder om niet op de foto te willen. Eén aspect hadden we over het hoofd gezien: op het station fotograferen is verboden. Om een boete van € 350 uit te sparen zijn we vervolgens bij de bushaltes gaan fotograferen, maar daar gold eenzelfde beleid.

Toch vreemd, als je namelijk doorvraagt dan blijkt iemand met een pocketcamera alle fotografische vrijheden te hebben. Werk je met een spiegelreflexcamera -zo werd ons uitgelegd- dan oogt dat professioneel, dus dan mag het niet. Misschien toch maar een mooie Leica aanschaffen, alleen heb ik daar nog wel wat sponsors voor nodig.